2012. január 14., szombat

A Stroke-ról - ha idejében felismerjük, életet menthetünk!

Stroke

"Egyre többen hívják a mentőket, amikor a szélütés tüneteit észlelik. ... Az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefon után, sokkal hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít, hiszen, ha három órán belül sikerül a betegnek eljutnia a legközelebbi Stroke központba, úgy sokkal nagyobb esélye van a túlélésre."

Dr. Mikola László, a Magyar Stroke Alapitvány munkatársa üdvözli Önt!
Tudta, hogy stroke, más néven a szélütés felelős minden harmadik halálesetért?
És tudta, hogy három esetből kettő megelőzhető, ha még időben felismerjük a tüneteket, és azonnal mentőt hivunk?

Most Ön is tehet ezért, mindössze ezt a levelet olvassa el figyelmesen, és küldje tovább ismerőseinek, barátainak!
Magyarországon öt millió e-mail cím létezik (de ennél kevesebb címzett) - ha csak egy részükre eljuttatnánk a levelet, emberi életeket mentenénk meg!

És egy történet, melyet érdemes elolvasnia - hiszen, ha mindenki emlékezne a három betűre, életeket lehetne megmenteni vele.

"Egy kerti-partin, egy barátnőm kissé megingott, el is ejtette a tányérját, de ezután, mindenkit megnyugtatott, hogy jól van (ugyanis a többiek orvost akartak hívni). Ő azt állította, hogy csak az új cipője miatt csúszott meg egy téglán. Felsegítették, kapott egy másik tányér ételt és bár egy kissé gyengének tűnt, tovább szórakozott. Később felhívott a férje, hogy elmondja, a feleségét kórházba vitte, ahol el is hunyt. A parti során STROKE-ja volt. Ha tudták volna, hogyan kell beazonosítani a stroke jeleit, talán ma is velünk lehetne.. Mások nem halnak meg, de reménytelen, tehetetlen helyzetbe kerülnek.

Egy neurológus azt állítja, hogy ha a stroke áldozatát 3 órán belül elkezdheti kezelni, teljesen visszafordítható az állapot. TELJESEN! 
Azt mondja, hogy a stroke felismerésének és diagnosztizálásának egyszerű a trükkje, azután pedig 3 órán belül el kell kezdeni a kezelését.

A stroke felismerése. (Néha nehéz beazonosítani a stroke jeleit. Sajnos, a tudatosság hiánya katasztrófát okozhat. A stroke áldozata súlyos agykárosodást szenvedhet, ha a környezete nem ismeri fel a stroke jeleit.)

Az orvosok szerint bárki felismerheti a STROKE-ot, ha három egyszerű kérést mond az illetőnek: M..... B......E.......

1. M: Meg kell kérni az illetőt, hogy MOSOLYOGJON.

2. B: Meg kell kérni, hogy BESZÉLJEN, mondjon egy egyszerű mondatot (összefüggően: pl. Szép napunk van.).

3. E: meg kell kérni, hogy EMELJE FEL mindkét karját.

Ha az illetőnek a három kérés teljesítésének bármelyikével nehézsége van, azonnal hívd a mentőket és mondd el a tüneteket!

Még egy jel: Mondd az illetőnek, hogy ÖLTSE KI A NYELVÉT.

Ha a nyelv kicsavarodott , ha egyik vagy másik oldalra megy a nyelv, ez is a stroke jele lehet.

Egy kardiológus szerint, ha mindenki, aki megkapja ezt az e-mail-t és elküldi 10 embernek, akkor azzal legalább egy életet meg lehetne menteni."

Én közzétettem, ...... Te megosztod?


A stroke kifejezés angol szó, amely ütést, csapást jelent, a magyar köznyelv sem véletlenül hívja a betegséget gutaütésnek, szélütésnek. Nevezik még agylágyulásnak, agyvérzésnek is annak ellenére, hogy csupán minden ötödik stroke-os betegnél van szó konkrétan agyvérzésrôl.
Forrás: weborvos.hu

Ha érdekel a téma,  látogass el a Magyar Stroke Társaság weblapjára is!


Kép forrása: heathmango.com

8 megjegyzés:

 1. Köszönöm,hogy elküldtétek.jan.2 ezzel a tünettel vit el a mentö.Most jólvagyok köszönöm ,hogy még ÉLEK. Anikó 57 éves akimég soha nem volt beteg.

  VálaszTörlés
 2. Anikó, akkor Te szerencsésnek mondhatod magad, hogy időben kórházba kerültél, Jó egészséget!

  Jó lenne, ha sokan tisztában lennénk a betegségek tüneteivel, hogy és ne késlekedjünk mentőt hívni.

  Nekem szerencsére még nem volt ilyen problémám, de azt tudom magamról, hogy amikor orvoshoz kellene menni, akkor azt inkább halogatom, pl. a zsúfoltságra hivatkozva, de azért remélem, hogy amikor igazán szükség lesz rá, akkor lesz mellettem valaki, aki azonnal mentőt hív.

  VálaszTörlés
 3. Barátom az anyósa nem tudott beszélni:telefon,orvos.Az
  orvos kért egy literes korsót teával és megitatták a nénivel,a néni mielőtt kiértek a mentők megszólalt.A
  barátom mondja ha nem látom nem hiszem el.

  VálaszTörlés
 4. Ez mind szép és jó.De ezek a tesztelések.De mik a tünetek?Mert azokról nem írnak.Azokat is szívesen látnám itt, hogy milyen tünetek után érdemes tesztelni így az embert.

  VálaszTörlés
 5. Azt tanultuk, hogy 40 év felett napi 100 mg Aszpirin bevételével megelőzhető a Stroke.

  VálaszTörlés
 6. http://megosztani.blogspot.com/2012/01/stroke-tunetei.html
  Itt írják a tüneteket.

  VálaszTörlés